Hírek

Kuti István, gépészmérnök szakos hallgató vagyok, műanyagfeldolgozó szakirányon tanulok, TDK tevékenységem mellett, demonstrátor is. Konzulensem Berczeli Miklós, akivel a ragasztóanyagok mindennemű tulajdonságait kutatjuk.

Az Öveges József Szakkollégium vendége Dr. Berczeli Miklós. Várunk minden kedves érdeklődőt 2022.09.21-én 16 órától a GAMF Kar 4/315 terembe. TDK-zó Hallgatóknak kötelezően ajánlott!

Elsőként indított digitális fogászati tervezés szakot a régióban a Semmelweis Egyetem a Neumann János Egyetemmel közösen. A digitális technológia hihetetlenül gyors fejlődése a fogászatban, fogpótlástanban is tetten érhető, erre válaszul született meg a 3 éves új alapszak gondolata, amelynek legelső évfolyama kezdte meg tanulmányait idén szeptembertől.

Capár Andrea TDK bemutatkozása következik.

Tisztelt Kollégák!

Szeptember 15-én Karunk vendége lesz a CEEPUS-program keretében Prof. Dr. Aleksandar Vencl, a Belgrádi Egyetem Gépészmérnöki Karának és Prof. Dr. Blaža Stojanovic, a Kragujevaci Egyetem Mérnöki Karának munkatársa.

 

Célom a GRP profilok ragasztástechnológiájának vizsgálata. Különféle felületkezelési módszerek összehasonlítása, szakítási határértékek meghatározása többféle ragasztóval.

Eredményes munkájának és doktori védésének köszönhetően, Berczeli Miklóssal tovább bővült Egyetemünk és Tanszékünk tudományos fokozattal rendelkező oktatóinak száma.

A következő cikkünkben Körömi Benjámin járműmérnök hallgató TDK bemutatkozása olvasható.

Falusi Tamás TDK bemutatkozása következik.

Tanszékünk beszerzett egy 3devo típusú szálhúzó berendezést.

Hallgatóink TDK munkájába betekintő sorozatunkban Gerse Péter bemutatkozása következik.

2022. augusztus 5-én pénteken gyárlátogatáson vettünk részt az ESZO Kft.-nél Ercsiben.

Hallgatóink TDK tevékenységét taglaló sorozatunk soron következő bemutatkozása Tóth Ákosé lesz.

 Tanszékünkön futó hidrogén tüzelőanyagcellás oktatások és kutatások fejlesztése céljából, munkatársaink külföldi partnercéget látogattak meg.

Következő sorozatunkban a tanszékünkön zajló TDK hallgatók munkábája próbálunk betekintést nyújtani. Harmadikként Markó Balázs bemutatkozása következik.

Következő sorozatunkban a tanszékünkön zajló TDK hallgatók munkábája próbálunk betekintést nyújtani. Másodikként Jámbor Norbert bemutatkozása következik.

2022 július 25-én élő, információs webinárt tartottunk a 3Dee Technologies Hungary Kft.-nél, ahol Dr. Kovács Zsolt Ferenc és Eszes Mihály bemutatta a képzés részleteit és az élőben feltett kérdésekre is válaszoltak.

Kollégáink a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre látogattak a kapcsolataink megerősítése céljából.

Következő sorozatunkban a tanszékünkön zajló TDK hallgatók munkábája próbálunk betekintést nyújtani. Elsőként Hlavács István bemutatkozása következik.

A 3Dee Technologies Hungary Kft. és a Neumann János Egyetem 2022-ben Additív Gyártástechnológiai Szakmérnök képzést indít. 2022 július 25-én 10:00-kor egy élő webinárral jelentkezünk, ahol bemutatjuk a képzés részleteit, de az élőben feltett kérdésekre is szívesen válaszolunk.

A Nemzeti Tehetség Program "Fejlődjünk közösen!" a Neumann János Egyetem Öveges József Szakkollégiuma működésének támogatása pályázati program keretében vissza nem térítendő támogatásban részesítette az Egyetem szakkollégiumát.

Nyári Egyetem címmel szervezett nyári tábort középiskolásoknak a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kara. A tábor célja az volt, hogy a partneriskolák diákjai betekintést nyerjenek az egyetem életébe és a szakok működésébe.

A Gyártástechnológia kutatócsoport munkatársai az ICMEM 2022 konferencián vettek részt Szlovákiában.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az EUROturn 12 CNC eszterga és a TOMILL-250 CNC marógépünkön lecseréltethettük a korábbi vezérlőt.

Dr. Weltsch Zoltán és Berczeli Miklós a Surfaces, Interfaces and Coatings Technologies (SICT) konferencián vettek részt Barcelonában.

Az Egyesült Arab Emírségek küldöttsége látogatta meg tanszékünket jövőbeli projektek megvalósítása érdekében.

A Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar, Innovatív Járművek és Anyagok Tanszéke nyári tábort hirdet középiskolásoknak!

Tanszékünkről többen is ellátogattak a ZalaZONE-on megszervezett „Hidrogén – jelen és jövő a mobilitásban” V4-es konferenciára, hogy bemutassák munkásságunkat és kapcsolatot építsenek különböző ipari szereplőkkel.

Három típusú PLA alapanyagot kaptunk a BS Plastic Kft. jóvoltából.

Az IJAT Kutatókör mai eseményén Ádám Balázs tanársegéd kollégánk doktori témájáról hallhattunk.

Egyetemünk tanárai előadást és laborgyakorlatot tartottak verseny és utcai autókkal kapcsolatban az érdeklődők számára.

Az anyagtechnológia és minőségügy szakirányos hallgatók lehetőséget kaptak arra, hogy betekintést nyerjenek egy fém fröccsöntéssel foglalkozó cég munkásságába.

Az élménybeszámolóink sorát Horváth Zsolt Krisztián írásával zárjuk. Természetesen nyitva áll a lehetőség mások előtt is, ha valaki szívesen megosztaná tapasztalatait a TDK terén, nagyon szívesen vesszük azt! Keressenek minket bátran!

Az IJAT Mechanikai Technológiák Kutatócsoport Szlovákiában járt, ahol a 37. Nemzetközi Kollokvium Konferencia került megrendezésre. A „Fejlett gyártási és javítási technológiák a járműiparban” témakörben számos kiváló publikáció és előadás született.

Kedves Érdeklődők!

A kövekező angol nyelvű előadás témája a fenntartható fejlődés és a megújuló energiák.

Időpont és helyszín: 2022. június 2. 13:00 - 14:00  NJE GAMF, J épület/E03

 

Kedves Érdeklődők!

Az 'Informatika.Neked' előadás-sorozat következő előadása, a gépjármű összeszerelő sorok működésének tervezésével foglalkozik. 
Időpont és helyszín: május 31., 14 óra, 4/315 terem.

A következő TDK élménybeszámoló Tajti Ferenc kollégánktól érkezett. Köszönjük neki.

Digitális fogászati labort, más néven Additív labort adtak át csütörtök délelőtt a Neumann János Egyetemen. A 3D nyomtatót, szkennereket és fogászati marógépeket a Neumann és a budapesti Semmelweis Egyetem, a 2022 szeptemberében induló közös képzésén fogják használni. A Digitális Fogászati Technológus szakra a felsőoktatási felvételin felvételin több mint ötszörös volt a túljelentkezés.

Mechanikai technológiák kutatócsoport és az Anyagtechnológiai és Minőségügyi Specializáció hallgatói betekintést nyerhettek a Magyarmet Finomöntöde tevékenységeibe.

Kecskeméten került megrendezésre a XXXI. Nemzetközi Hegesztési Konferencia, amelyet az IJAT szervezésében bonyolítottak le.  A konferencián 7 szekcióban 26 előadást hallgathattak meg a résztvevők.

A volt hallgatóink beszámolója még nem ért véget, újabb TDK interjú következik, ezúttal Sinka Tamás tollából.

2022. május 10-13. között rendezték meg Magyarország legnagyobb üzleti-ipari találkozóját. A kiállításon a hazai és nemzetközi ipar világmárkái, piacvezetői, kis- és középvállalkozásai mutatták be termékeiket, szolgáltatásiakat, egyedi megoldásaikat és fejlesztéseiket.

Az intézmény két neves vállalattal fogott össze annak érdekében, hogy részben kompozit műanyagokat felhasználva egy – a jelenlegi gazdasági körülmények között is – stabilan gyártható járművet alkossanak.

A Gyártástechnológia Kutatócsoport munkatársai gyárlátogatáson vettek részt a Lovász Forgácsoló Kft.-nél.

Az Erasmus+ Teaching Mobility Program keretében a Járműtechnológia Kutatócsoport kollégái a párizsi JEC kompozit világkiállításon találkoztak egyetemünk Macedón partnercégével.

Volt hallgatóinkat kérdeztük az Ő TDK/OTDK élményeikről. A sorozatunk következő részeként Geyer Kirill Valentin beszámolóját olvashatjátok.

2022. április 26-29. között 25. alkalommal került megrendezésre Münchenben a Laser World of Photonics világkiállítás. Tanszékünk, Könyves Zsolt tanszéki mérnök kollégánk révén képviseltette magát a rendezvényen.

Számos hallgatónk érdeklődött a témák iránt, akik így az oktatókkal közösen betekintést nyertek a kutatásokba.

Korábbi hallgatók élménybeszámolót is tartottak.

Jövő héten tanszékünkön a horvátországi Slavonski Brod-i egyetem két professzora tart egy-egy előadást az additív gyártás és a megújuló energiák témakörében.

A mai TDK népszerűsítő előadás mellett, hogy segítsünk nektek a döntésben, volt hallgatóinkat kérdeztük az Ő TDK/OTDK élményeikről.
Elsőként olvassátok el Dolgos Bálint beszámolóját.

A Gyártástechnológia Kutatócsoport munkatársai részt vettek a 30. alkalommal megrendezett Nemzetközi Gépészeti Konferencián Székelyudvarhelyen.

Időpont: 2022.05.11. 10:15-11:45

Hely: GAMF Kar, 1/Nagyelőadó

 

Az előadás időpontja és helyszíne:

2022. május 10-e (kedd) 16:30, GAMF főépület kiselőadó.

A BME Hegesztési Szakosztály április 22-én rendezte meg a 8. Országos Hegesztési Versenyt, ahol az ország 6 egyeteméről 10 csapat mérte össze tudását.

2022.04.21-én csütörtökön az NJE-GAMF-IJAT és a Flexman Robotics Kft. közös rendezésében került sor a hegesztőrobot átadására.

Az IJAT Kutatókör mai eseményén Kun Krisztián tanársegéd kollégánk doktori témájáról hallhattunk.

Bácsi „RMS” Gergely 2022.04.20-án tartott előadást a Neumann János Egyetemen.

Átadták az első Neumann Kiválósági Díjakat.

Céglátogatást tettünk a Deltaplast Zrt.-nél.

A Neumann János Egyetemért alapítvány képviseletében Szemerey Szabolcs tartja a mai előadást. Az előadás 16:00 kezdettel megtekinthető a GAMF Kiselőadójában.

A cikkben Dr. Boza Pál gépészmérnök, főiskolai tanárról olvashatunk.

 

A viteset témája: Műanyagok és a környezet (Biopolimerek - tények és téveszmék) Előadó: Prof. Dr. Belina Károly

Beüzemelésre került az üregnyomás merőrendszer a fröccsöntő szerszámunkban

Dunai Attila, a Neumann János Egyetem hallgatója pályamunkájával az EDGE Vándorkupa 2021 szakmai díj  #SolidEdge kategóriában I. helyezést ért el.

A Neumann János Egyetem együttműködési megállapodást írt alá a 3Dee Technologies Hungary, az Adu Alba és a Mahr Magyarország Kft-kel.

Pénteken harmadik alkalommal kerül megrendezésre tanszékünkön a Műszaki- Anyagtechnológiai Szakmai Konferencia (MASZK).

2021. november 17-én megtartottuk a házi TDK-t.

2021. október 29-én gyárlátogatáson vettünk részt a VESZ-MONT 2000 Kft. nemesvámosi telephelyén.

Dunai Attila, a Neumann János Egyetem hallgatója pályamunkájával a Design Challenge 2020 verseny ötödik helyét szerezte meg.

Megrendezésre került Balatonkenesén a XIII. Országos Anyagtudományi Konferencia.

Szakirányos hallgatókkal látogatást tettünk a FERROPLAST Kft.-nél Táborfalván.

Folytatódik az Öveges József Szakkollégium előadássorozata, ezúttal vendégelőadó fog előadást tartani.

Mai szakkollégiumos rendezvényünkre is sok szeretettel várunk mindenkit!

Tanszékünk a Wittman Battenfeld közreműködésével otthont adott egy gyártási tesztnek, aminek során a BOOMERANG kávéspoharainak gyártási technológiáját optimalizáltuk.

 

Tóth Gergely írása

A Gyártástechnológia kutatócsoport kollégái részt vettek a 3Dee Technologies Hungary Kft. által megszervezett első Additív Technológiai Napon (ATN).

A nagyszombati Szlovák műszaki egyetemen jártak kollégáink.

 

Dr. Kovács Zsolt írása

Látogatást tettünk a szakirányos hallgatókkal a Plastimat Kft-nél Esztergomban.

A hírt küldte: Bata Attila

Részt vettem egy bemutatón, melynek témája a 3D szkennelés volt.

 

Csorba Béla írása

Újabb együttműködést sikerült kialakítani tanszékünk részéről, jelen esetben egy hagyományos hidraulikus fröccsöntőgépet kaptunk a WOCO Ipartechnika Kft-től oktatási bemutató célokra.

Újabb együttműködést sikerült kialakítania tanszékünknek, ezúttal a Deltaplast Kft.-vel.

Újabb együttműködést sikerült kialakítani tanszékünk részéről, jelen esetben egy fröccsöntőgépet kaptunk a Wittman-Battenfeld Kft-től oktatási célokra.

A VSM egy járműdinamikai szimulációs szoftver, melyhez az AVL Racing licenszeket biztosított számunkra. Kattints a hírre a bővebb információkért.

Kedves Érdeklődők!
Kihirdetésre került az idei Kari Tudományos Diákköri Konferenciára vonatkozó kiírás.

Újabb együttműködést sikerült kialakítani, ezúttal a Wittman-Battenfeld Kft.-vel.

Az egyik partnerünktől 3 különböző típusú PVA alapanyagot kaptunk. A polimer különleges tulajdonsága, hogy vízben oldható.

Újabb sikeres együttműködést sikerült kialakítani tanszékünk részéről, jelen esetben a Ferroplast Kft-vel.

Járműklíma töltő és karbantartó berendezés érkezett az Innovatív Járművek és Anyagok Tanszékre, melynek használatát a gyakorlati oktatásban tudjuk alkalmazni.

Elérhetőek a Gépészmérnök BSc és a Járműmérnök BSc szakok záróvizsga tételsorai.

A Kutatók Éjszakája évről évre több tízezer ember érdeklődését kelti fel a kutatói és tudományos világ sokszínű programkínálatával.

A kecskeméti Neumann János Egyetem, GAMF Műszaki és Informatikai Karának Anyagtechnológia
Tanszéke tisztelettel meghívja Önt, az első ízben megrendezendő Műszaki - Anyagtechnológiai Szakmai
Konferencia (MASZK) tudományos rendezvényre.
IDŐPONT: 2018. november 30.

Újabb sikeres együttműködést sikerült kialakítani tanszékünk részéről a Storker Kft.-vel. A fejlesztés révén tanszékünk műanyagfeldolgozó részlege bővült újabb berendezéssel.

Tisztelt Látogatók!

A Neumann János Egyetem tisztelettel meghívja Önt a "Dióda lézerközpont kialakítása a Neumann János Egyetemen" című, GINOP-2.3.3-15-2016-00041 azonosító számú projekt alapkőletételi ünnepségére.

Az esemény meghívóját a hírben olvashatják!

Újabb együttműködést sikerült kialakítani tanszékünk részéről, jelen esetben egy 60 tonnás záróerejű Wittman-Battenfeld fröccsöntőgépet kaptunk oktatási célokra.

Újabb sikeres együttműködést sikerült kialakítani tanszékünk részéről, jelen esetben egy nagy múltú fűtöttcsatorna gyártóval (Synventive).

Újabb együttműködést sikerült kialakítani tanszékünk részéről, jelen esetben egy Sumitomo SHI Demag fröccsöntőgépet kaptunk oktatási célokra.

Újabb együttműködést sikerült kialakítani tanszékünk részéről, jelen esetben a korábbi Wittmann-Battenfeld hidraulikus fröccsöntőgépünket elektromosra cserélték, valamint megkezdődött egy Ipar 4.0 gyártócella kialakítása.

2018. június 12-én és 13-án új eszközzel bővült a Tanszék anyagvizsgáló laboratóriuma. A lemezvizsgálatok terén kiemelten fontos szerepet betöltő berendezés, az Erichsen 142 univerzális lemezvizsgáló gép, automatikus alakváltozásmérő kamera rendszert kapott, mellyel immár helyben elérhetővé vált a korszerű ipari projektekbe történő bekapcsolódás és a magas szintű tudományos kutatás lehetősége is.

Magyarországon elsőként épül kutatás-fejlesztési és oktatási célokat egyaránt szolgáló dióda lézerközpont a Pallasz Athéné Egyetem Anyagtechnológia Tanszékén - tájékoztatta Dr. Weltsch Zoltán, a Tanszék vezetője az MTI-t. Részletekért olvassátok el a teljes cikket az alábbi linken! https://www.hirado.hu/2017/01/09/egyedulallo-dioda-lezerkozpont-epul-kecskemeten/

Az Anyagtechnológia Tanszék Youtube csatornája már elérhető Anyagtechnológia PAE GAMF néven. Iratkozzatok fel, hiszen rendszeresen frissülő tudományos érdekességeket tekinthettek meg a Tanszék színfalai mögül.

Az Anyagtechnológia Tanszék munkatársaival közösen bemutatkozó kisfilmet készítettünk, amelyet mostantól megnézhettek a Tanszék Youtube csatornáján az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=q2MlP54QWSU&t=61s. Köszönjük az operatőri és vágó munkákat Molnár Ágnes Évának.

Kedves Hallgatók! Lehet jelentkezni az V. Országos Hegesztési Versenyre, amelyet április 21-én rendez a BME Hegesztési Szakosztály. Jelentkezni a kis.david@gamf.kefo.hu címen tudtok.

A Massachusetts állambeli MIT Műszaki Egyetem híres professzora, Walter Lewin április 1-jén posztolta az alábbi videót, amelyen egy különös formájú testet csak az óramutató járásával ellentétes irányban képes pörgetni.