Tóth Ákos TDK tevékenysége

Amikor elhatározom, hogy az önálló kutatási eredményeimből elkészítendő dolgozattal indulok a Tudományos Diákköri Konferencián, akkor az a célom, hogy minél több hallgató számára nyilvánossá tegyem, hogy mennyi mindent lehet egy ilyen kutatás – fejlesztés során megtanulni, és hogy nem csak az ipar adhat a szakmához megfelelő tudást, illetve gyakorlatot.

 

A témám a hűtés-kenési eljárások vizsgálata edzett acélok esetében, mely során Kónya Gábor konzulensemmel a már meglévő vizsgálatok elemzése mellett új kísérleteket és módszereket kipróbálva eddig nem ismert megoldásokat dolgozunk ki. A kísérletek során többek között vizsgáljuk a szuperötvözetek kémiai és fizikai tulajdonságait, a megmunkálás során a munkadarabra és a szerszámra ható hőterhelést, illetve hőelvezetést, melyből már meg tudjuk határozni, hogy melyik hűtés-kenési eljárás a legmegfelelőbb a Nikkel-bázisú szuperötvözetek esetében.

 

Technológiai szempont alapján a legfontosabb a forgácsolás során keletkező hő megfelelő elvezetése és a szerszám optimális kenése. A kísérletek során foglalkozunk többek között a száraz levegős hűtéssel, a hagyományos olajos hűtéssel, az árasztásos eljárással, a minimál kenéssel, és a Kriogén hűtési eljárással. Célunk a szerszám éltartamának növelése, viszont a kutatást nehezíti, hogy a szuperötvözetek hőelvezetési képessége nagyon alacsony, így a hő nagy részét a szerszám nyeli el, mely a szerszám idő előtti elhasználódásához, és rossz felületi érdesség eredményéhez vezethet a munkadarab szempontjából. Ahhoz, hogy kiküszöböljük a fellépő problémákat, kriogén-hűtést használunk. A technológia során a folyékony nitrogén sokkal több hőt tud elnyelni, mint a hagyományos árasztással történő hűtés. A technológia teljesen tisztának mondható, védőgázként is funkcionál, környezetbarát, emellett növeli a szerszáméltartamot, és a termelékenységet is.